Oma bokashi - toinen ja kolmas viikko

Vähän viiveellä päivittelen tätä bokashin kanssa työskentelyä. Seuraavat viikot menivät jo enemmän rutiinilla, ja bokashin täyttäminen onkin aika helppoa. Oikeastaan ainoa vaivalloinen asia tässä on jätteiden pilkkominen. Eipä sitä ole tottunut niitä banaaninkuoria paloittelemaan päivän päätteeksi astiaan, yleensä ne on vaan viskannut pois biojätteeseen. Tässä tulee jotenkin nöyremmäksi käsitellessään omaa jätettä.

Bokashinestettä ei ole tainnut vielä kertyä astian pohjalle, mitään ei hanasta tule. Se on ilmeisesti ihan normaalia, ja sitä voi tulla vasta fermentoitumisprosessissa astian ollessa täynnä. Bokashi painuu siinä muutaman viikon aikana kasaan, kun nesteet valuvat pohjalle.

Tässä vaiheessa vielä mainitsen siitä, että voi ostaa tällaisen valmiin astian, mutta sen voi myös tehdä itse kahdesta ämpäristä. Ylimmäiseen ämpäriin porataan reikiä pohjalle ja se laitetaan toisen ämpärin sisään. Tiivis kansi on hyvä, ja kannattaa käyttää myös tuorekelmua kannen tiivistämiseen.

Tokalla viikolla piti mennä pihalle pilkkomaan jätteet, koska niitä oli aika paljon.

Pahoittelut, tämä kuva näyttää vähän ällöltä! Biojätettä tosiaan pääsi kertymään biojäteastiaan aika reilusti ennen kuin sen tyhjensin bokashiin. Ei pitäisi antaa näin käydä, koska se biojäte ehtii vähän mädäntyä. Toki se kyllä maatuu myöhemmin hyvin. Kaikkea tuossa olevaa jätettä en laittanut bokashiin, kuten paperia ja kahvinpurujen suodatinpusseja, koska niille ei tapahdu bokashissa mitään, vasta jälkivaiheessa multatehtaassa alkavat maatumaan.

Punasipuli saa bokashin näyttämään jotenkin kivalta 😄

Ripottelin päälle reilusti bokashirouhetta. Yleensä siis noin yksi ruokalusikallinen per litra, tässä oli varmaan melkein viisi litraa jätettä niin meni aika paljon rouhettakin.

No, enpä sitten oppinut viime kerrasta, vaan taas kertyi biojätettä kauhea määrä... 😅 Tässä muutaman päivän biojätteet. Tuota leipää en laittanut kuin osan bokashiin, koska se on niin kuivaa tavaraa sinne. Tai olisin muuten ehkä voinutkin laittaa, mutta en tajunnut kastella jälkikäteen.

Täyttyy täyttyy! Yli puolillaan jo. Jännä, miten tässä alkaa jo miettimään omaa ruokailuakin. Mistä kaikesta saisin "kivasti" biojätettä, jotta saisin astian nopeasti täyteen? Pitäisikö pyytää kavereilta biojätettä? 😆😆😆

Vappupäivänä biojätettä oli kertynyt kerrankin ihan hyvä määrä parilta päivältä. Vielä pitäisi hankkia joku parempi astia kerättävälle jätteelle. Minulla on erikseen metallinen kannellinen biojäteastia, mutta sinne on nyt laitettu kaikkea bokashiin kelpaamatonta kuten paperia tai eläinperäistä jätettä. En halua laittaa siis eläinperäistä jätettä, etteivät jyrsijät tai muut kiinnostu kovasti bokashista multatehtaassa myöhemmin.

Tehtiin vappuaattona paljon perunamuusia ja siitä tulikin ihanasti jätettä. Varmasti perunankuoria toki voisi käyttää vaikka sipseiksi, pitääkin kokeilla. Ja nyt tajusin myös vähän kastella bokashia, koska sinne on mennyt mielestäni aika paljon kuivaa tavaraa. Liikaa ei kuitenkaan kannata kastella, koska liian märkänä bokashi alkaa haista. Mun bokashiastia kyllä vähän haisee, mutta veikkaan sen johtuvan siitä, etten muistanut pestä astiaa viime kesänä... 

Bokashi alkaa selkeästi täyttyä, mutta veikkaan, että menee vielä ainakin viikko. Pitääpä tehdä lisää perunamuusia niin saan astian täyteen ja bokashit muhimaan! 😂

Seuraavassa postauksessa ajattelin perehtyä vähän tarkemmin bokashiin sopiviin ja epäsopiviin jätteisiin.

Kommentit