Humuskampanja: Pirkko Okkosen haastattelu

Haastattelin Humuskampanjan tärkeää jäsentä, hortonomi Pirkko Okkosta. Tulevaisuudessa aion haastatella muitakin Humuskampanjan jäseniä, ja haastattelut tulevat joko tänne blogiini ja/tai Humuskampanjan nettisivuille. Kiitos haastattelusta Pirkko! 😊

Kuva: https://www.biodyn.fi/neuvonta. Tutustu Biodynaamiseen yhdistykseen!


Kuka olet ja mitä työtä teet? 

Olen Pirkko Okkonen ja Demeter-tuotemerkkitoimikunnan sihteeri ja viljelyneuvoja


Mitä on biodynaaminen viljely? 

Kestävää viljelyä, jossa muovataan luontoa sitä kunnioittaen ihmiselle sopivaksi ravinnoksi. Kulttuurikasvit ja kotieläimet kuuluvat ihmisen hoivan piiriin, ne eivät useinkaan tule toimeen ilman ihmistä. Ihminen on luomakunnan kruunu siinä mielessä, että ihminen voi periaatteessa valita asenteensa ja tapansa toimia mitä luonto ei voi, vaan se toimii aina luontonsa mukaan. Mutta asiallinen toiminta vaatii kouluttautumista ja kehittymistä aina ko. asian suhteen, esim. kasvien viljelyn ja jalostuksen, maisemanhoidon, kotieläinten pidon sekä viljelijän itsensä ja yhteisön suhteen suhteen. Ihminen ei ole valmis. On siis kyse kokonaisvaltaisesta suhteesta maatalouteen, ei vain viljelytekniikasta.


Minkälainen maa on hyvinvoiva? 

Jos puhutaan viljelymaasta, niin humuspitoinen ts. tumma, hyvärakenteinen (pyöreitä muruja) maa, jossa ei ole tiivistymiskerroksia. Väri riippuu maalajistakin.


Miten edistät humuksen tekoa arjessasi? Onko sinulla esimerkiksi kasveja tai kompostia? 

On huonekasveja ja kasvijätekomposti sekä palstalla että mökillä. Mökillä lisäksi kompostoiva huussi. Pyrin pitämään maan katettuna talven ajan joko kasvipeitteisenä tai sitten jättämällä maan päälle kariketta tms.


Miksi lähdit mukaan Humuskampanjaan? 

Koska humus on tärkeää ja biodynaamisilla viljelijöillä on siihen erikoisosaamista 


Mitä toivot Humuskampanjan saavuttavan tulevaisuudessa? 

Kaikkinaista humustietoisuuden lisääntymistä, lisää toimintakeinoja kaupunkiin humuksen hyväksi ja viljelijöille ymmärrystä ja tuloja


Mikä on lempikasvisi ja miksi? 

Porkkana vahva suosikki, hyvän makuinen perusruoka ja ihmeellistä että maan sisässä kasvaa oranssia!


Entä lempikukkasi? 

Kissankello 

Kommentit