Humuskampanja ja asiaa humuksesta

Harjoitteluni Humuskampanjassa on juuri päättynyt, mutta jatkan vapaaehtoisena mukana. Tähän harjoitteluun mahtui mukaan paljon kaikkea. Oli mahtavaa havaita, miten pystyin konkreettisesti tuomaan sisältöä kampanjalle ja opin tästä itse todella paljon. Haastattelimme maanantaina puutarhuri Kimmo Englundia, jonka haastattelu tulee tässä lähiaikoina Humuskampanjan Youtubeen. Tsekkaa Uoma Earthcare! Myös mun video omasta bokashista tulee sinne tässä toukokuun aikana! Työpaja matokompostista ja bokashista oli tiistaina, ja tallenne on katsottavissa täältä Dodon tubesta. Juhlistettiin myös kansainvälistä kompostiviikkoa (International compost awareness week), tässä siitä pari kuvaa, joita jaettiin myös somessa! 😊


Mikä on Humuskampanja ja missä sitä voi seurata?

Humuskampanja toimii erittäin tärkeällä asialla: tarkoituksena on tehdä siis humuksen tekemisestä kansalaistaito vuoteen 2040 mennessä. Kampanjan sivuilla kerrotaan, että "Humuskampanja on nuorten ja regeneratiivisten viljelijöiden yhdessä tekemä viestintäkampanja, jossa luodaan uusia kumppanuuksia kaupungeissa toimivien hiilen sitomisen työkalujen kehittämiseksi. Humuskampanjassa luodaan yhteisöä, joka oppii tekemään humusta. Kampanja ohjaa, auttaa ja kertoo osallistujien kokemuksista ja kutsuu kaikkia mukaan lisäämään humusta maapallolla."

Seuraa Humuskampanjaa eri paikoissa!

Humuskampanjan nettisivut

Humuskampanjan Facebook-sivu

Humuskampanjan Facebook-ryhmä

Humuskampanjan Instagram

Humuskampanjan Youtube


Mitä on humus ja miksi se on niin tärkeää?

Humuskampanjan sivuilla kerrotaan humuksen tärkeydestä, se "luo pohjan kaikelle elämälle." Myös sivusto 4p1000.org keskittyy siihen, kuinka tärkeää on saada aikaan hyvää maa-ainesta ruokaturvallisuuden ja ilmastonmuutoksen kannalta. Tässä poimintaa yhdestä videosta

Humus on todella tärkeää ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Maaperässä elävät organismit (bakteerit, sienet, madot ja muut pieneliöt) tekevät eloperäistä ainesta eli humusta maatuvista kasveista, jotka ovat fotosynteesissä sitoneet itseensä hiiltä ilmakehästä. Eloperäisessä aineksessa on sitoutuneena paljon hiiltä, ja huokoinen aines pidättää vettä hyvin, ja siinä on myös typpeä ja fosforia. Nämä kaikki yhdessä muodostavat hyvän kasvualustan kasveille.

Maailman maaperä sisältää jopa kolme kertaa enemmän hiiltä kuin ilmakehä. Jos lisätään humuksen määrää neljä promillea vuodessa, voidaan pysäyttää hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä!

Kommentit