Oma bokashin esittely

Moikka!

Aloitin ensimmäistä kertaa bokashin viime viikon tiistaina 13.4. ja ajattelin nyt jakaa blogissani tätä prosessin etenemistä aloittaen bokashini esittelystä. Mulla ja Rosalla Humuskampanjan työharjoittelun aiheena on siis matokomposti ja bokashi, ja mun osuus keskittyy paljolti bokashiin. Rosa tuolla Matokomposti-postauksessaan kertoikin, että minun piti myös tehdä matokomposti, mutta allergisen poikaystävän takia vaihdoin bokashiin. Ja itse asiassa se olikin aika hyvä juttu, tuli jaettua hyvin aiheet Rosan kanssa 😄Aion täällä blogissa vielä kuitenkin kertoa myös matokompostista, joka on myös oikein hyvä tapa kompostoida keittiön jätteitä ja tehdä kiertotaloutta.

Viime tekstissä kerroin bokashista yleisesti, ja nyt aion perehtyä vielä tarkemmin koko hommaan ja siihen, miten se on itselläni edennyt. Alla kuvassa on bokashiastiani. Näitä minulla on itse asiassa kaksi, ja sain nämä astiat ja bokashirouheen ilmaiseksi edellisiltä vuokralaisilta, kun muutin uuteen asuntoon. Tämä oli aivan mahtavaa, sillä tällainen bokashin aloituspakkaus maksaa noin sata euroa uutena! Lucky me. Tämä kyseinen BioProffan aloitus pakkaus löytyy esimerkiksi K-raudasta.

Tähän aloituspakkaukseen kuuluu siis kaksi 16 litran bokashikompostoria, pussi valmista kuivaa bokashirouhetta ja siihen mittakuppi, tiivistyslasta ja kuppi bokashinesteelle. Semmoinen kämmi kävi tosin, että epähuomiossa tuli heitettyä tiivistyslasta pois, koska luulin sen olevan jokin roska... Sain nimittäin nämä astiat siis jo viime keväänä, ja kesällä ei tullut vielä käytettyä näitä niin en edes tajunnut miten näitä ajetaan. Viime kesänä oli paljon hommaa oman pihan muokkaamisessa ja nurmikon ja muun istutusten tekemisessä. En antanut tämän lastakämmin kuitenkaan haitata menoa, vaan käytän sen tilalla muovipussia ja kättä! Tätä tiivistämistä pitää siis tehdä biojätteelle, jotta saadaan tiheitä kerroksia aikaan ja ilmaa pois väleistä.

Tässä näkyy kompostorin ensimmäinen kerros kannen alla. Tuo kansi on mielestäni ihan suhteellisen tiivis, pitää vaan muistaa painella se hyvin kiinni. Astian pohjalla näkyy siivilä, jonka läpi valuu fermentoitumisessa muodostuva bokashineste (tai bokashitee/bokapisu, on sillä varmaan muitakin nimiä). Tuo siiviläosa on tosi tärkeä, sillä se, nesteen valuttaminen ja ilmatiiviys estää biojätteen mätänemisen, yhdessä bokashirouheen kanssa.

Ja tältä näyttää siivilän alla. Bokashitee valuu tänne ja sen saa ulos tuolta hanan kautta. On tosi tärkeää valuttaa bokashiteetä ainakin muutaman päivän välein, jotta nestettä ei kerry niin paljon, että tulee jo siivilästä läpi ja mädättää biojätteet. 

Tässä kohtaa mainitsenkin, että nämä mun bokashiastiat haisee vähän pahalle pesunkin jälkeen. 😅 Nimittäin en ollut tajunnut tyhjentää astioista nestettä viime keväänä, astiat oli ulkona pihalla ja niissä oli ollut edellisten asukkaiden bokashit, jotka olivat alkaneet sulaa ja luovuttaa nestettä. Kompostia ei jäätyminen haittaa ja siinähän vain prosessi pysähtyy siksi aikaa, mutta en ole ihan varma miten on bokashin kanssa... Pitääkin selvittää. Olisi pitänyt heti tyhjentää vain kaikki biojätekeräykseen, mutta sen sijaan homma vähän jäi ja huhhuh mitkä aromit, kun mädäntynyttä bokashia tyhjenteli myöhemmin. En suosittele. Olen nyt kuurannut astiat vedellä, mäntysuovalla ja myös antanut ruokaöljyn vaikuttaa niissä hetken, jotta voihappo olisi lähtenyt, mutta ei se haju täysin lähtenyt, ääk. Uskon kuitenkin, että parin bokashiprosessin jälkeen hajut vielä hälvenevät. Onnistunut fermentoitunut bokashihan ei siis haise yhtä pahalle kuin mädäntynyt biojäte, yleensä siinä on kai semmoinen hapahko tai makeahko haju.

Tässä vielä lähikuva kompostorin hanasta. Tosi helppokäyttöinen. Selitän itse tehdyistä bokashiastioista myöhemmin, mutta niissä on yleensä siis kaksi sankoa, joissa ylempään tehdään reiät, ja bokashitee valuu sinne alempaan ämpäriin, jota sitten tyhjennellään. Veikkaan, että olisin tehnyt astian tätä harjoittelua varten, jos en olisi näitä saanut ilmaiseksi jo aiemmin, onhan se paljon edullisempaa. Tämä valmis astia on kuitenkin tosi helppokäyttöinen.

Bokashirouhe on eri mikrobeista koostuva bakteerikanta. Se edistää biojätteen käymistä kompostorissa ja poistaa myös hajuja. Rouhetta on kuivaa tai kosteaa, tämä kyseinen on kuivaa rouhetta. Tarkkasilmäinen huomaa, että rouheen päiväys on mennyt umpeen jo viime vuoden marraskuussa. Kuulemma rouhe toimii vielä pitkään päiväyksen jälkeenkin, se säilyy jopa rajattomasti kuivassa ja suojassa valolta. Tässä BioProffan bokashirouheessa on vehnäleseitä, spelttikuorta, EM-organismeja, vettä, auringonkukkaöljyä, sokeriruokomelassia ja korallileväkalkkia. Ja EM-organismit ovat siis tehokkaita mikro-organismeja: hiivoja, maitohappo- ja fotosynteesibakteereja ja muita pieneliöitä.

Rouhetta on ehkä helpointa ostaa valmiina, mutta sitä voi myös tehdä itse. Yleensä käytetään vehnäleseitä, joihin sekoitetaan valmista EM-kantaliuosta ja kuivataan valmis kokonaisuus. Jotkut kuitenkin tekevät EM-kantaa jopa maidosta ja riisistä, joka käsittääkseni tekee prosessista jo huomattavasti epävarmempaa. Puskan takaa-blogissa on kokeiltu tehdä maitohappoliuosta itse, aika pitkä työ!

Tässä vielä kuva annostelukauhasta ja rouheesta lähempää. Tuoksuu aika kivalle, hieman makeahkolle, mikä johtuu kai siitä melassista. Seuraavassa tekstissä kerron bokashini etenemisestä sen ensimmäisellä viikolla. Nyt toisella viikolla astia on jo puoliksi täynnä, eli veikkaan sen täyttymiseen menevän noin kuukauden. Fermentoitumisessa menee 2-3 viikkoa, ja jälkikäsittelyssä mullan kanssa myös suurin piirtein sama aika. Eli valmista kompostimultaa olisi ehkä jossain juhannuksen tienoilla. Katsotaan mitä käy!

Kommentit