Oma bokashi - viikko 1

Tässä postauksessa kerron oman bokashini etenemisestä ekalla viikolla. Aloitin tosiaan koko homman 13.4. ja bokashi on täyttynyt mukavasti. Luin paljon bokashin käytöstä etukäteen, mutta parhaiten oppii varmasti tässä käytännössä.

Ennen bokashia mun ja poikaystäväni taloudessa tuli aika paljon biojätettä. Pidin jäte- ja kierrätysneuvonnan kurssilla jätepäiväkirjaa kolmen viikon ajalta ja biojätettä kertyi hurjat 43,5 litraa! Vaikka kierrätän ihan kaiken mahdollisen, tuo jätepäiväkirja kyllä herätti miettimään. Miten voisin vielä vähentää kulutustani ja edistää kiertotaloutta? Miten voisin toimia vielä ekologisemmin ja olla hukkaamatta arvokkaita luonnonvaroja? Kurssiin kuuluu työharjoittelu, ja pääsin mukaan Humuskampanjaan, jossa aiheena olikin sitten kompostointi. Täytyy sanoa, että bokashin aloittaminen tuli juuri oikeaan paikkaan.

Tässä olivat ensimmäiset biojätteet, jotka laitoin bokashiin. Lisäksi minulla oli lähistöltä napattu kuivunut hortensia ja pari tuijanoksaa pihaltani. Tuossa biojätteessä oli lähinnä pistaasin ja appelsiinin kuoria ja pari teepussia. Eli kaiken kaikkiaan erittäin hyvää materiaalia bokashin tekoon. Bokashiin ei kannata laittaa kovin märkää jätettä, joten kannattaa antaa jätteen kuivua jonkin aikaa. Muutenkin bokashiin kannattaa laittaa päivän jätteet ehkä vasta illalla, jotta astiaa ei availe usein. Näin se säilyy paremmin hapettomana. Eli noin kerran päivässä tai parissa täyttö.

Ennen biojätteitä laitoin bokashiastiaan kaksi palaa talouspaperia, jotta bokashirouhe ei menisi suoraan siivilän läpi ja sekoittuisi myöhemmin bokashinesteeseen tai tukkisi hanaa. Sitten ripottelin pohjalle kaksi ruokalusikallista eli annostelumitalla noin 30 millilitraa bokashirouhetta, ja sitten laitoin bio- ja puutarhajätteet päälle tasaisesti.

Biojätteet kannattaa tiivistää jollakin välineellä tai käsin. Itse heitin vahingossa tiivistyslastan roskiin, joten käytän pientä muovipussia ikään kuin hanskana ja painelen biojätteen tiiviiksi. Toki näin ekalla kerralla tuota ei kovin tiiviiksi saa vielä. Jätteitä tuli arviolta litra, ja litraa kohti suositellaan noin ruokalusikallinen rouhetta, joten ripottelin päälle tasaisesti rouheen. Jätin muovipussin jätteiden päälle astiaan suojaksi ilmalta, ja laitoin kannen kiinni. Astiaan voi tässä vaiheessa jäädä ilmaa, joten on hyvä hieman raottaa kantta ja hanaa ja suhauttaa ilmat pois.

Tämä kuva on seuraavalta päivältä eli 14.4. Syön paljon hedelmiä: tuossa on banaanin, verigreipin ja limen kuoret sekä teepussi. Päätin myös vähän siivota omaa pihaani ja sieltä tuli ison kukkaruukun verran puutarhajätettä. Tuossa on kuivuneita mansikan lehtiä, kuivunutta ruohoa, ruohosipulia, minttua ja pinaattia sekä muutamat rikkaruohot. Tämän saikin jo vähän paremmin tiivistettyä astiaan. Jäin vähän miettimään tosin, että tuliko tuota puutarhajätettä kerralla liikaa. Toivottavasti bokashi ei ole liian kuivaa... Tajusin myös, että minun olisi pitänyt antaa niiden rikkaruohojen ensin kuivua, koska ne mokomathan saattavat selviytyä tuolla bokashissa ja multatehtaassa! No, kaikesta oppii ja onneksi niitä oli vain vähän.

Loppuviikon olin vähän laiska ja kiireinen (miten tuo yhdistelmä on edes mahdollista), ja biojätettä kertyi varmaan viikon verran astiaan, ennen kuin laitoin sen bokashiin. Onneksi se ei mädäntynyt. Tosi helposti meinaa jäädä ne jätteet kippaamatta illalla näköjään, kun siinä pitää kuitenkin nähdä hieman vaivaa. Skarppaamisen paikka siis.

Seuraavissa postauksissa aiheina viikko 2 oman bokashin parissa ja bokashiin sopivat jätteet!

Kommentit