Bokashista

Tässä postauksessa kerron vähän bokashista ja mitä olen itse siitä oppinut tähän mennessä. Aloitin oman bokashin tuossa viime viikon tiistaina 13.4. Päivitän seuraavaan postaukseen sen aloittamisesta ja etenemisestä, ja tuloillaan on myös postaus maannosretkestä Mustavuoreen Rosan kanssa. Ensin haluaisin kuitenkin avata bokashi-käsitettä. Bokashi on minusta aivan mainio keksintö, ja se auttaa vähentämään jätelaitoksille menevän biojätteen määrää ja sillä tavalla edistää kiertotaloutta ja kestävämpää elämäntapaa. Kompostointi ylipäätään auttaa saamaan luontoyhteyttä paremmaksi, kun biojätteitä ja multaa käsitellään käsin. Odotan kesällä sitä, kun bokashini on maatunut täysin ja pääsen käyttämään aitoa kompostimultaa kasveille!


Mikä on bokashi?

Sana bokashi on japania ja tarkoittaa eloperäistä, käynyttä eli fermentoitunutta ainesta. Bokashin kehitti 1980-luvulla japanilainen mikrobiologian professori Teruo Higan. Bokashi on siis anaerobinen kompostointimenetelmä, jossa biojätteet fermentoituvat hapettomassa tilassa tehokkaiden EM-mikrobien (effective micro-organisms) avulla. EM-mikrobeja ovat luonnollisesti prosessoimalla tuotetut erikantaiset hiivat, maitohappobakteerit, fotosynteettiset bakteerit ja muut pieneliöt. Bokashiastiaa säilytetään huoneenlämmössä, toki kesällä sitä voi pitää myös ulkona. Valmis bokashi sekoitetaan multaan ja lopputuloksena saadaan ravintorikasta, hyvää kompostimultaa.

https://www.biolan.fi/tuotteet/biolan-bokashi.html


Miten bokashia käytetään?

Bokashin käyttö on aika helppoa. Tarvitaan tiivis bokashiämpäri, bokashirouhetta, tiivistämisväline kuten lasta ja tietenkin biojätettä. Bokashiastian ja -rouheen voi tehdä myös itse. Aloittelijana koen valmiit astiat ja rouheet helpommaksi ja käytän niitä. Bokashirouhe koostuu yleensä vehnäleseistä, joita on fermentoitu EM-mikrobeilla. Valmiissa bokashiastiassa on alla hana, josta valutetaan fermentoitumisprosessista pois suotonestettä, jota kutsutaan myös bokashiteeksi tai bokapisuksi. Se on erittäin ravinteikasta ja sopii 1:100 laimennettuna lannoitteeksi kasveille tai sellaisenaan myös viemärien puhdistukseen.

Bokashin käyttö menee lyhyesti näin:

  1. Kerää päivän tai parin aikana biojätettä kannelliseen astiaan ja pilko sitä pienemmäksi
  2. Laita bokashiastian pohjalle vähän talouspaperia, jotta bokashirouhe ei mene pohjan rei'istä läpi
  3. Ripottele pohjalle tasaisesti pari ruokalusikkaa rouhetta
  4. Lisää biojätteet rouheen päälle ja tiivistä esimerkiksi lastalla tai muovipussilla painellen
  5. Lisää jätteiden päälle rouhetta, noin ruokalusikallinen per litra jätettä
  6. Paina astian kansi kiinni, päästä ilmat pois nopeasti hieman kannen reunaa ja hanaa avaamalla
  7. Sulje kansi ja hana tarkasti, anna astian olla huoneenlämmössä
  8. Toista jätteenlisäämisprosessia, kunnes astia on aivan täynnä
  9. Anna täyden astian fermentoitua avaamatta vähintään kaksi viikkoa ja ota bokashiteetä hanasta parin päivän välein talteen, lannoitteeksi tai viemäriin
  10. Fermentoitunut bokashi sekoitetaan mielellään vanhaan multaan. Tähän voi käyttää kompostoria, saavia, pussia, muuta astiaa tai lavaa.
  11. Peitä bokashijäte mullalla ja anna sen kompostoitua vähintään kaksi viikkoa
  12. Kun bokashijäte ei enää erotu mullasta, se on valmista
  13. Ravinteikas kompostimulta sopii hyvin monille puutarhakasveille kuten tomaatille


Vielä korostan hapettoman tilan tärkeyttä fermentoitumiselle. Ilman pääseminen bokashiin voi aiheuttaa hometta ja vaikeuttaa käymistä. Myös bokapisua on hyvä valuttaa, jotta bokashi ei mätäne liiasta kosteudesta.

https://pihallaauringontahtiin.com/bokashi-ohjeet/


Mitä bokashiin voi laittaa?

Bokashiin voi laittaa melkein mitä vain orgaanista jätettä! Kodin biojätteitä kuitenkin enimmäkseen. Itse olen nyt laittanut bokashiastiaan eniten hedelmien ja vihannesten kuoria ja jämiä, mutta myös muita ruoanjämiä, parit kahvinporot, kananmunan kuoria pirstottuna sekä vähän puutarhajätettä kuten kuivia mansikanlehtiä. Parhaimmillaan siis erillistä biojäteastiaa ei edes tarvita, kun kaikki voidaan kipata päivän päätteeksi bokashiin.

Bokashiin ei voi laittaa kuitenkaan nesteitä, isoja luita, tuhkaa tai eläinten jätöksiä. Myöskään bokashiin ei kannata laittaa paljoa paperia tai leipää, paljon eläinperäistä tuotetta kuten lihaa, kalaa tai juustoa. Itse vältän laittamasta juurikaan eläinperäistä tuotetta bokashiin, jotta eläimet eivät kiinnostuisi siitä multaantumisvaiheessa ulkona. Myöskään hiivaa ei kannata laittaa, koska se edistää hiivasieniä bokashissa, jossa niitä jo on ja ylimääräinen hiiva voi aiheuttaa hometta. Homeista ruokaa voi muuten laittaa bokashiin pieninä määrinä varovaisesti. Palaan tarkemmin jätteisiin, niiden merkityksiin ja käsittelyyn bokashissa seuraavissa postauksissa.

http://victorsthompson.over-blog.com/2019/04/benefits-of-bokashi-composting.html












Tässä tällainen lyhyt alustus bokashiin. Saa kysyä ja kommentoida 💬


Lähteitä ja lisätietoa (löytyy myös linkkejä-sivulta):

https://www.bokashigarden.fi/bokashin-abc

https://viidakkotohtori.fi/bokashitohtori-vastaa/

https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/bokashi/

https://www.ekokymppi.fi/tietopankki/kompostointi/bokashi

https://pihallaauringontahtiin.com/bokashi-ohjeet/

https://www.biolan.fi/tuotteet/biolan-bokashi.html

Tuoksuton bokashi-komposti istuu vaikka keittiön nurkkaan: https://yle.fi/uutiset/3-8836653


Kommentit